Pengaruh Pemberian Air Rebusan Jahe Terhadap Mual Muntah Pada Ibu Hamil Trimester I di Wilayah Kerja Puskesmas Simpang Tiga Pekanbaru

  • Anita Syarifah STIKes Tengku Maharatu Pekanbaru
  • Rosfinawati STIKes Tengku Maharatu Pekanbaru
  • Ratna Juwita STIKes Tengku Maharatu Pekanbaru

Abstract

Nausea and vomiting that occurs in the 1st trimester of pregnancy is caused by an increase in the levels of the hormones estrogen dan HCG (Human Chorionic Gonadotropine). Nausea and vomiting cause disruption of activity, decreased appetite and dehydration, if not treated it will result in hyperemesis gravidarum. Nausea and vomiting can be treated with non-pharmacological therapies, one of which is ginger. Ginger contains gingerol, shogaoldan, zingeberen which can reduce nausea vomiting in pregnant women. The purpose of this study was to determine the effect of giving ginger boiled water on nausea and vomiting in first trimester pregnant women in the work area of Simpang Tiga Public Health Center Pekanbaru. This type of research is a Quasi Eksperimen Design (One Group Pretest Posttest) using a total sampling teachnique with a sampel of 20 respondents. The tools and methods used to collect data are observation sheets and measurement scales for nausea and vomiting PUQE (Pregnancy Unique Quantification Of Emesis/Nausea). Anova statistic test.  p-value 0,001 (p<0,005), which means that there is an effect of giving ginger boiled water on nausea and vomiting in pregnant women in the firs trimester. The conclusion in nausea and vomiting that they can consume ginger decoction to reduce nausea and vomiting suffered by pregant women. And for respondents it as a source of information and insight that ginger has many benefits.

References

Amran, R., & Isnaini, N. (2019). Pengaruh Konsumsi Minuman Jahe Terhadap Mual Muntah Pada Ibu Hamil Trimester the Effect of Ginger Drinking Consumption on Vocational Quality in Pregnant Trimester I Mother in Working Area of Upt Puskesmas Kupang Kota Kecamatan Teluk Betung North Bandar La. Midwifery Journal, 1, 140–143.
Astuti, D., & Kulsum, U. (2018). khasiat jahe untuk mengurangi mual muntah Pada Ibu Hamil. Indonesia Jurnal Kebidanan, 2(1), 24. https://doi.org/10.26751/ijb.v2i1.448
Azizah, N., & Yuniati, I. D. (2019). Pendidikan Kesehatan Pemenuhan Kebutuhan Nutrisi pada Primigravida dengan Morning Sickness. Riset Keperawatan Dan Teknik Penulisan Ilmiah, 259–269.
BD, F., Ponda, A., & Pertiwi, H. T. (2019). Pengaruh Minuman Jahe Terhadap Penurunan Frekuensi Emesis Gravidarum Pada Ibu Hamil Trimester I Di Wilayah Puskesmas Lubuk Buaya Padang. 23–32.
Eka, P. C., & Risa, P. (2021). Pemberian Rebusan Jahe Untuk Mengatasi Mual Muntah Pada Kehamilan Trimester I. 1, 62–69.
Febriyeni, F., & Delfina, V. (2021). Pengaruh Pemberian Minuman Jahe Dan Daun Pandan Terhadap Frekuensi Mual Muntah Pada Ibu Hamil Trimester I. Jurnal Ilmu Keperawatan Dan Kebidanan, 12(1), 49. https://doi.org/10.26751/jikk.v12i1.843
Frelestanty, E. (2020). Analisis Faktor Risiko Hiperemesis Gravidarum Pada Ibu Hamil. Jurnal Ilmiah Kesehatan Masyarakat, 1, 1–7.
Harianja, W. Y., & Nikmah, Z. (2020). Pengaruh Pemberian Seduhan Air Jahe Terhadap Penurunan Mual Muntah Pada Pasien Emesis Gravidarum di Puskesmas Tawangharjo. Jurnal Ilmu Kebidanan, 5(1). http://www.jurnal.adila.ac.id/index.php/jik/article/view/39
Hasnidar. (2020). Faktor Yang Mempengaruhi perilaku Ibu Hamil Dalam Pemeriksaan Kesehatan. Jurnal Ilmiah Kesehatan, 11(1), 548–553. https://doi.org/10.35816/jiskh.v10i2.346
Kamsina, F. (2018). Pengaruh pemakaian jahe emprit dan jahe merah terhadap karakteristik fisik, total fenol, dan kandungan gingerol, shogaol ting-ting jahe (Zingiber officinale). Jurnal Litbang Industri, 8(2), 67. https://doi.org/10.24960/jli.v8i2.4330.67-76
Kusyati, H., & Yanti, L. (2021). Minuman Jahe untuk Ibu Hamil dengan Hiperemesis Gravidarum di Era Pandemi. 1159–1162.
Lathifah, I. C., Octaviani, A., & Dewi, P. (2021). Perilaku Pencarian Informasi Ibu Hamil pada Kehamilan Pertama di Kecamatan Tembalang Semarang dalam Memenuhi Kebutuhan Informasi. Anuva: Jurnal Kajian Budaya, Perpustakaan, Dan Informasi, 5(3), 401–416. https://ejournal2.undip.ac.id/index.php/anuva/article/view/11978
Lidya, A., Rachmi, sari fitria, & Prima, F. dian. (2019). Pengaruh Ekstrak Jahe Dengan Kejadian Mual Dan Muntah Ibu Hamil Trimester I. 4(1), 1–23.
Mangkuji, B., Lubis, R., Nurdiana, A., Jamin, J., Km, G. 13, Cih, K. L., Tuntungan, M., & Utara, S. (2018). Efektifitas Pemberian Permen Jahe Terhadap Mual Muntah Pada Ibu Hamil. 18–2010.
Mustar, & Indriyani. (2020). Faktor-Faktor Yang Berhubungan Dengan Kejadian Hiperemesis Gravidarum Tingkat II Pada Ibu Hamil. Jurnal Kebidanan Vokasional, 5(2), 13–20.
Setyawati, N., Wahyuningsih, M. S. H., & Nurdiati, D. S. (2018). Pemberian jahe instan terhadap kejadian mual muntah pada ibu hamil trimester pertama. Jurnal Gizi Klinik Indonesia, 10(4), 191. https://doi.org/10.22146/ijcn.18871
Susanti, E. T., & Taqiyah, B. (2021). Pemberian Minuman Jahe Hangat Terhadap Frekuensi Mual Dan Muntah Pada. Jurnal Keperawatan, 7(2), 24–36.
Widowati, R., Muslihah, S., Novelia, S., & Kurniati, D. (2020). Penyuluhan dan Pemberian Minuman Madu Jahe Pada Ibu Hamil Trimester Satu Dengan Emesis Gravidarum. Journal of Community Engagement in Health, 3(2), 163–170. https://doi.org/10.30994/jceh.v3i2.56
Yanuaringsih, G. P., Nasution, A. S., & Aminah, S. (2020). Efek Seduhan Jahe Sebagai Anti Muntah Pada Perempuan Hamil Trimester Pertama. Window of Health : Jurnal Kesehatan, 3(2), 151–158. https://doi.org/10.33368/woh.v0i0.317
Published
2022-10-31